Boğaziçi Üniversitesi olarak; kampüslerimizdeki bitki, hayvan ve böcek örtüsünün doğal ortamlarında korunmalarını sağlamak; birlikte yaşam felsefesinden hareketle, personelimizin, öğretim üyemizin ve öğrencilerimizin dış mekanlarda ve binalarda hayvanlardan olumsuz etkilenmelerini önlemeye yönelik düzenlemeler yapmak; ve bu konularda kampüste farkındalık yaratmak amacından hareket etmekteyiz. Bu felsefeden hareketle aşağıdaki hususları bilgilerinize sunarız:
-
Geçtiğimiz akademik yıl ataması yapılan veterinerimiz Kadir Koç çalışmalarına otoparkta inşa edilmiş olan veterinerlikte devam etmektedir. Kendisine 4818 dahili hattından ya da email adresinden ulaşılabilir.
-
Bugüne kadar (Aralık 2013) 110 kediye mikroçip uygulaması yapılmış olup, bu kedilerin paraziter tedavi ve koruyucu aşı uygulamaları devam etmektedir. Kediler için kedi evleri ve mama/su kapları kuzey ve güney kampüslerimize konmuştur. Toplam 33 köpeğe paraziter tedavi ve koruyucu aşı uygulaması yapılmıştır. Kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması işlemlerine devam edilmektedir. Kedi ve köpeklerde oluşabilecek hastalık/yaralanma vb durumlarında veterinerimiz devrededir. Bu süreçte, ihtiyaç duyulması halinde, belediyelerden ve özel kliniklerden destek alınmaktadır. "Küçük İsviçre" koruluğunda bulunan köpek barınağı hizmete devam etmektedir. Köpeklerden saldırgan olduğu müşahade edilenler barınaklara yollanmaktadırlar. Görme engelli öğrencilerimizin batonlarından kaynaklanan köpek saldırılarını engellemek için köpeklere eğitim verilmektedir.
- Şu hususların dikkate alınması özellikle zaruridir:
- Kedi ve köpeklere yemek/mama konmuş ve konmakta olan kaplarda verilmelidir.
- Kesinlikle çiğ et/kemik verilmemelidir. Özellikle çiğ et köpekleri vahşileştirmekte ve (gerek kedilere gerek insan ve taşıtlara karşı) saldırganlaştırmaktadır.
- Okul dışından kedi/köpek getirilip kampüse bırakılmaması gerekmektedir. Şu anki popülasyon aşırı kalabalıktır. Kısırlaştırma işlemlerinin yüksek maliyetleri düşünüldüğünde, bu konuda hepimizin hassas olması hususunun altını bir daha çizmek istiyoruz.
- Kesinlikle bina içlerinde kedi beslenmemelidir. Binalarda kedi beslenmesi, akabinde kedilerin binada yerleşmelerini getirmekte, bu da insan sağlığına ve genel hijyene aykırı bir durum oluşturmaktadır. Ayrıca, pire/pisleme ve diğer sağlık problemlerin dışında kediler binada hapis kalabilmektedir.
-
Saldırgan bir hayvan ile karşılaşıldığı an derhal veterinerimizin bilgilendirmesi gerekmektedir. Yukarıda da belirtilmiş olduğu üzere, saldırgan olduğu anlaşılan köpeklerin kampüs ortamından uzaklaştırılması yapılacaktır. Uzaklaştırılan köpekler barınağa alınmaktadırlar. Gözden uzak tutulmaması gereken bir nokta da, gündüz gayet sakin gözüken bir köpeğin geceleri saldırgan davranışlar gösterebildiğidir. Gerek saldırgan köpeklerin uzaklaştırılması, gerek kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması ve aşılarının yapılması hususlarında kampüslerimize komşu muhtarlıklarla işbirliklerimiz sürmektedir. Keza, belediyelerle de yakın işbirlikleri kurmuş durumdayız.
-
Okulumuzdaki bitki örtüsünün korunması ve geliştirilmesi, bilindiği üzere, Arazi Değerlendirme şubemiz tarafından yapılmaktadır. Şube müdürü Galip Koçhan'a 6791 dahili hattından ya da adresinden ulaşılabilinir.
-
Bu çalışmaların daha da koordineli yürütülmesi amacıyla Üniversitemiz Yönetim Kurulu tarafindan bir komisyon ihdas edilmesi çalışmaları sonuçlanmak üzeredir. Komisyonumuzun, göreve başlar başlamaz tüm bu konuları çok daha ayrıntılı bir şekilde ele alarak daha da geliştireceğine olan inancımızla, görev yapacak arkadaşlarımıza başarılar diler; bu alanda bize gönüllü destek verenlere de teşekkürlerimizi bir kez daha iletmek isteriz.