Öğrenci Etik Kurulu (ÖEK)
- Prof. Dr. Arzu Tektaş
- Doç. Dr. Cahit Can Aydıner
- Doç. Dr. Erol Köroğlu
- Doç. Dr. Ayşe Caner
- Dr. Öğr. ÜyesiVolkan Çıdam
- Öğr. Gör. Aslı Baysallı
- Öğrenci İşleri Daire Başkanı
- ÖTK Temsilcisi
Öğrenci Etik Kurulu, öğrencilerin etik konusundaki başvurularını incelemek,hak ve sorumluluklarını belirlemek ve ihlallerini saptayıp gerekli önlemleri almak üzere,öğretim elemanları,üniversite idari kesim ve öğrencilerin temsil edildiği bir kuruldur.
Kurulumuz, karardan etkilenenlerin karar verme sürecine katılımını sağlamak ilkesinden hareketle etik standartlarının öğrencilerin görüş ve önerileri çerçevesinde geliştirilmesi ilkesini benimsemiştir. Bu amaçla Kurulumuz başta ÖTK ve KAK olmak üzere ilgili öğrenci kurullarının ve öğrenci kulüplerinin katkısını almakta ve iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Öğrenci kurul ve kulüpleri ile geliştirilecek olan etik standartlar ve ÖEK'in çalışma alanı aşağıdaki çerçeve ve ilkeleri kapsamaktadır.
1. Öğrencilerin de görüş ve önerilerine açılacak olan etik standartlar ÖEK tarafından beş ana başlık altında toplanmıştır:
i. Çevre ve ortak kullanım alan ve gereçleri,
ii. Öğrenciler arasında şiddet ve taciz,
iii. Bilimsel etik (çalıntı ve kopya),
iv. Öğrenciler arasında ilişkileri zedeleyen rekabet türleri,
v. Kişisel çıkarlar için üniversite dışında Boğaziçi Üniversitesi'nin adını kullanarak üniversitenin imajını zedeleyebilecek davranış ve faaliyetler.
Öğrenciler kampüs içerisinde karşılaştıkları genel etiğe aykırı davranışları ve etik kavramının geliştirilmesi konusunda yukarıda belirtilen çerçevede öneri ve şikayetlerini oek adresine bildirebilirler. Şikayet ve öneriler başta Öğrenci Etik Kurulu olmak üzere ilgili kurullar tarafından incelenir ve gereken işlem başlatılır.
2. Etik standartlar yasaklayıcı, cezalandırıcı ve baskıcı (dışarıdan empoze edici) bir zihniyet içerisinde değil, tersine özendirici , bilinçlendirici ve sahiplenici bir şekilde belirlenecek ve ifade edilecektir. Öğrencilerin bu standartlara sahip çıkmalarını sağlamak için aşağıdaki öneriler benimsenmiştir.
i. Çevrenin ve ortak kullanım alan ve gereçlerinin korunması ve geliştirilmesi konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimlerinin yanında öğrencilerle katılımcı bir bilinçlendirme yöntemi belirlenebilir (ağaç dikme, ortak alanların temizliğine katılma, vb.).
ii. Şiddet ve tacizin önlenmesi, ve özellikle cinsel taciz konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları uzmanlarla iş birliği içerisinde gerçekleştirilebilir.
iii. Bilimsel araştırma ve öğrenme etiği konusunda bilinç geliştirmek için bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimlerinin yanında öğretim üyeleri ve öğrenciler beraber çalışabilirler.
v. Ortaklaşa bilincin geliştirilmesi, derslerde ekip çalışmalarının desteklenmesi gibi konularda öğrencilerle birlikte öneriler geliştirilebilir.
3. Öğrencilere yönelik etik standartlarının geliştirilerek hayata geçirilmesinin aşamaları aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
i. ÜYEK (Üniversite Yaşamı Etik Kurulu) ile koordinasyon içinde belirlenen ana çerçevenin girişte belirtilen süreç içerisinde öğrenci görüş ve önerilerine açılması;
ii. Cinsel taciz, kütüphane ve kitapçılık, çevre ve enerji tüketimi, bilimsel etik ve rehberlik ve psikolojik danışmanlık, psikoloji gibi alan uzmanlarının katılımıyla bilgilendirme seminerleri düzenlenmesi;
iii. ÖEK'in belirlediği çerçevenin bilgilendirme seminerlerine katılan öğrenciler ve bunların bilgilendirdiği diğer öğrenciler tarafından tartışmaya açılması ve görüş ve önerilerin ÖEK'e bildirilmesi;
iv. Öğrenci kurul ve kulüpleri ile iş birliği içerisinde etik standartların üniversite günlük yaşamına kazandırılması amacıyla iş bölümü ve faaliyet planı yapılması.