BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNE
MEZUNİYET TÖRENİNDE VERİLEN ÖDÜLLER, BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİNE İLİŞKİN YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, her eğitim - öğretim yılı sonunda lisans programlarından mezun olmaya hak kazanan öğrenciler arasından ödül alacakların belirlenmesi, ödül için başvuru ve değerlendirme süreçleri ile verilecek ödüllere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu yönerge Boğaziçi Üniversitesi lisans öğrencilerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu yönerge, Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergede adı geçen,
- Mezun: Ödülün verileceği eğitim-öğretim yılında mezun olmaya hak kazanan öğrenciyi,
- İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte ve Yüksekokul Yönetim Kurullarını
- Rektör: Boğaziçi Üniversitesi Rektörünü
- Senato: Boğaziçi Üniversitesi Senatosunu
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesini
- Üniversite Yönetim Kurulu: Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
İfade eder.
Ödüller ve Tanımları
MADDE 5- (1) Bu yönergede adı geçen,
- Rektörlük Ödülü:
Üniversitedeki öğrenciliği süresince derslerinde gösterdiği başarının yanı sıra ders dışı faaliyetleri ile de Üniversite camiasına ve topluma katkılar sağlamış mezunlara verilen ödülü,
b) Yabancı Uyruklu Öğrenci Ödülü:
Üniversitedeki öğrenciliği süresince kampüs yaşamında veya toplumda kültürel çeşitliliğin gelişimine sağladığı katkılardan dolayı yabancı uyruklu mezunlara verilen ödülü,
c) Spor Başarı Ödülü:
Üniversitedeki öğrenciliği süresince spor faaliyetlerinde başarılı olmuş ve/veya spor faaliyetlerine önemli katkılar sağlamış mezunlara verilen ödülü,
ç) Mümin Tansever Kulüp Faaliyetleri Ödülü:
Boğaziçi Üniversitesi’ne uzun yıllar hizmet vermiş olan Mümin Tansever’in anısını yaşatmak üzere Üniversitedeki öğrenciliği süresince kulüp faaliyetlerine en fazla katkıda bulunmuş mezunlara verilen ödülü,
d) Çift Anadal Programı (Ç.A.P.) Birincisi Ödülü:
Eğitim-öğretim yılı sonunda Yüksekokul/Fakültelerin çift anadal programı uygulayan bölüm/programlarında eğitimlerini tamamlayarak diploma almaya hak kazananlar arasında en yüksek genel not ortalamasına sahip olan çift anadal mezununa verilen ödülü,
e) Yüksekokul ve Fakülte Birinciliği:
Yüksekokul veya Fakülte Yönetim Kurulları tarafından eğitim-öğretim yılı sonunda yüksekokul ve fakültelere bağlı bölüm veya programlar arasında en yüksek genel not ortalamasına sahip olan mezunlara verilen ödülü,
İfade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Adaylık Koşulları, Başvuru Süreci, Değerlendirme ve Ödüllerin Verilmesi
Adaylık Koşulları
MADDE 6- (1) Akademik yılın sonunda mezuniyet koşullarını sağlayarak mezun olan ya da mezun olacak öğrenciler, Yönergenin 3. Maddesinin a), b), c) ve ç) bentlerinde tanımlanan ödüller için aday gösterilebilir; d) ve e) bentlerinde tanımlanan ödüller için değerlendirme sürecine dahil edilir.
(2) Çift anadal programı birincileri, öğrenimlerini Üniversite tarafından onaylanan bir değişim programında geçirilen süreler düşüldükten sonra en çok 10 yarıyılda tamamlayan öğrenciler arasından belirlenir.
(3) Yüksekokul/Fakülte birincileri, öğrenimlerini Üniversite tarafından onaylanan bir değişim programında geçirilen süreler düşüldükten sonra, en çok sekiz yarıyılda, Eğitim Fakültesinin on yarıyıllık bölümleri için on yarıyılda tamamlayan öğrenciler arasından belirlenir. Bu süreler Üniversite tarafından onaylanan bir değişim programına katılan Eğitim Fakültesi’nin sekiz yarıyıllık programlarının öğrencileri için on, on yarıyıllık programlarının öğrencileri için on iki yarıyıldır.
(4) Tüm ödüller için adayların öğrenim süresince disiplin cezası almamış olması gerekir.
Aday Gösterme Başvuru Süreci
MADDE 7- (1) Aday gösterme başvurusu, Üniversite tarafından her yıl ilan edilen tarihe kadar, Mezuniyet Töreni Ödülleri Aday Gösterme Başvuru Formu kullanılmak suretiyle yapılır. Bu ödüller için aday gösterme bölüm, öğretim elemanı, idari personel veya aday dışındaki öğrenciler tarafından yapılabilir.
(2) Rektörlük Ödülü ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Ödülü için aday gösterme başvurusu, adayın bağlı olduğu bölüme; Spor Başarı Ödülü ve Mümin Tansever Kulüp Faaliyetleri Ödülü için aday gösterme başvurusu, Öğrenci İşleri Dekanlığına yapılır.
(3) Fakülte/Yüksekokul ve Çift Anadal Programı Birinciliği Ödülleri için aday gösterme başvurusu alınmaz. Aday öğrenciler 6. Madde hükümlerine göre belirlenir.
Adayların Değerlendirilmesi
MADDE 8- (1) Rektörlük Ödülü ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Ödülü başvurularının ön değerlendirmesi ilgili bölüm tarafından yapılır, ödüle aday gösterilen öğrencilerin önceliklendirilmiş listesi ilgili Fakülte ve Yüksekokul’a iletilir. Bölümlerden gelen aday listeleri, Fakülte ve Yüksekokul Yönetim Kurullarında değerlendirilir. Fakülte/Yüksekokul ‘un oluşturduğu aday öneri listesi tüm başvurular ile beraber Diploma Töreni Ödül Komisyonu’na iletilir. Diploma Töreni Ödül Komisyonu tarafından değerlendirilerek seçilen adaylar Üniversite Yönetim Kurulu’nun onayına sunulur. Ödüllere layık görülen öğrenciler Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.
(2) Spor Başarı Ödülü ve Mümin Tansever Kulüp Faaliyetleri Ödülü başvuruları Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu tarafından değerlendirilir, belirlenen adaylar Diploma Töreni Ödül Komisyonuna iletilir. Adaylık koşullarını sağlayan adaylar, Diploma Töreni Ödül Komisyonu tarafından Üniversite Yönetim Kurulu’nun onayına sunulur. Ödüllere layık görülen öğrenciler Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.
(3) Çift Anadal Programı Birincisi, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından Rektörlüğe bildirilir ve Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.
(4) Fakülte/Yüksekokul Birincileri ilgili Fakülte Dekanlığı/Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir ve Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.
Ödüllerin Verilmesi
MADDE 9- (1) Ödüller her eğitim-öğretim yılı sonunda yapılan mezuniyet töreninde verilir. Aynı öğrenciye birden fazla ödül verilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 10- (1) Bu Yönerge Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
MADDE 11- (1) Bu Yönerge hükümleri Boğaziçi Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.
(Bu yönerge, 08/04/2015 tarihli Senato Kararı ile kabul edilmiştir)